Najstariji doktor na svijetu otkriva tajnu dugovječnosti

Američki neurolog Hauard Taker rođen je 1922. godine, a medicinom se bavi od 1947. Ima 101 godinu i prema Ginisovoj knjizi rekorda, on je najstariji ljekar u praksi. Oženjen je doktorkom Sarom, psihijatrom, koja se sa 89 godina bavi psihoanalizom. Doktora Takera mnogi pitaju za tajnu dugovječnosti, a on otkriva kojih pet pravila se pridržava čitavog života:

Ne budite besposleni u penziji

“Ako ste dovoljno srećni da imate karijeru u kojoj uživate i još uvijek možete da radite, razmislite o odlaganju penzionisanja”, kaže dr Taker i dodaje da primjećuje da mnogo ljudi koji odu u penziju, postanu neaktivni i na taj način povećavaju rizik od pada kognitivnih sposobnosti. Inače, dr Taker je tokom pandemije korona virusa sam liječio pacijente šest dana u nedjelji. “Kad ne radim, uživam da provodim vrijeme sa četvoro djece i desetoro unučadi i gledam sportski program”, dodaje dr Taker.

Održavajte formu i budite fizički aktivni

Iako Dr Hauard Taker ne može da bude aktivan kao prije, na traci za trčanje pređe oko pet kilometara, većinu dana u nedjelji. “Plivanje, trčanje, hodanje i skijanje u mojim 80-im održali su me jakim i zdravim. Studije su pokazale da nešto tako jednostavno, poput 15-minutne šetnje na svježem vazduhu, može da smanji rizik od prerane smrti za skoro 25 odsto”, kaže doktor.

Ostavite cigarete

“Zašto bi neko želio da udahne nešto osim svježeg vazduha u svoja pluća kad je život već kratak?”, kaže doktor i dodaje da se sjeća da je prisustvovao sastancima na kojima su ljekari, sa cigaretama u ustima, savjetovali pacijentima da prestanu da puše. “Danas znamo da pušenje cigareta povećava rizik od nastanka mnogih bolesti, moždanog udara, bolesti perifernih arterija, koronarne bolesti srca i drugih plućnih i kardiovaskularnih bolesti”, kaže neurolog.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *