Znate li razliku između kreditne i debitne platne kartice?

Da bismo na neki način otklonili dilemu, prvo ćemo da objasnimo koja je razlika između ova dva bankarska proizvoda.

Debitne kartice služe za plaćanje dobara ili usluga, a koriste se i za podizanje novca sa bankomata. U slučaju korišćenja debitnih kartica, novac se automatski skida sa vašeg tekućeg računa i da bi debitna kartica “radila”, morate da imate dovoljno novca na računu.

Ovdje bi valjalo napomenuti da banke mogu da odobre i dozvoljeni minus, koji može da pokrije nedostatak sredstava pri plaćanju debitnom karticom. Ipak, sa dozvoljenim minusom treba biti oprezan, pošto je riječ o najskupljem bankarskom proizvodu.

Što se tiče kreditne kartice, ona nije povezana sa vašim tekućim računom, već je riječ o kartici koja se ponaša kao izvor zasebnih, tj. pozajmljenih sredstava od banke. Ova kartica vam omogućava da nešto kupite sada i da platite kasnije. Trošak kupovine se dodaje na vaš trošak za kreditnu karticu.

Kod kreditnih kartica obično imate opciju da platite račun u cjelosti do određenog datuma bez kamate. Također, često postoji i mogućnost da platite minimalni iznos svoje kupovine i da potom rasporedite isplate tokom određenog vremenskog perioda. Vodite računa da za drugu opciju morate da platite i kamatu.

Prednost debitne kartice jeste što vam omogućava da “elegantnije” vršite neko plaćanje. Kada kažemo elegantnije, mislimo na to da ne morate sa sobom da nosite keš, a vaš novac je bezbjedniji, čak i ako, daleko bilo, izgubite novčanik ili vam ga neko ukrade.

Ipak, i sa debitnom karticom treba biti oprezan, a za nju važe standardne mjere opreza za svaku karticu. Banci što prije treba da prijavite ukoliko primijetite bilo kakve nelogičnosti u plaćanju vašom karticom ili ako primetite da vam je kartica nestala, prenosi Kamatica.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *