Naučite za šta služi koji suplement, kako se piju i šta vama treba

Suplementi se obično uzimaju kao dodatak ishrani kako bi se nadoknadili nedostaci određenih hranjivih sastojaka ili podržala određena funkcija tijela. Vrijeme uzimanja suplemenata može varirati zavisno od vrste suplementa i njegove svrhe.

Postoji mnogo suplemenata koji mogu biti korisni za starije osobe, zavisno o njihovim potrebama i zdravstvenim stanjima. Neki od najčešćih su:

Kalcij i vitamin D: ova kombinacija je važna za očuvanje zdravih kostiju i sprečavanje osteoporoze.

Omega-3 masne kiseline: mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i regulisati krvni pritisak.

Probiotici: korisni su za probavno zdravlje i pomoću crijevne flore.

Multivitamini: mogu pomoći u ispunjavanju prehrambenih praznina i poboljšati opšte zdravlje.

Evo kako da koristite suplemente:

Vitamini i minerali: Većina vitamina i minerala može se uzimati tokom obroka kako bi se poboljšala apsorpcija. Međutim, uvijek pročitajte uputstva na pakovanju ili se posavjetujte s doktorom ili nutricionistom kako biste saznali najbolje vrijeme za uzimanje određenog vitamina ili minerala (Vitamin C, vitamin D, željezo, kalcij).

Proteinski suplementi: Proteinski suplementi se često uzimaju nakon treninga kako bi se podržao oporavak mišića i izgradnja mišićne mase. Takođe se mogu uzimati kao međuobrok ili dio obroka kako bi se povećao unos proteina. Neki od preoteinskih suplemenata na našem tržištu su: Whey protein, kazein protein, sojin protein.

Sportski suplementi: Sportski suplementi kao što je kreatin obično se uzimaju prije ili poslije treninga kako bi se poboljšala sportska izvedba ili podržao oporavak mišića. Uvijek slijedite upustva proizvođača i posavjetujte se s trenerom ili stručnjakom za sportsku prehranu.

Ostali suplementi: Vrijeme uzimanja ostalih suplemenata može varirati zavisno o njihovoj svrsi. Na primjer, neki suplementi za zdravlje zglobova mogu se uzimati s obrokom, dok se probiotici obično uzimaju prije ili poslije obroka.

Važno je napomenuti da je najbolje slijediti upustva proizvođača i posavjetovati se s doktorom ili nutricionistom kako biste dobili personalizovane smjernice o vremenu uzimanja suplemenata, uzimajući u obzir vaše individualne potrebe i ciljeve.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *