Nema povećanja penzije do kraja godine

Penzionerima u Federaciji BiH danas će biti isplaćena primanja za septembar. Kako je potvrđeno iz Federalnog zavoda PIO/MIO, najniža penzija za septembar iznosi 538,27 KM,  garantovana 642,40 KM, a prosječna 675,44 KM.

Ovi iznosi penzija praktično su “zakovani” do kraja godine, budući da su iscrpljene zakonske mogućnosti za uvećanje po osnovu redovnog i vanrednog usklađivanja. S druge strane, postavlja se pitanje isplate jednokratne novčane pomoći, koju su tokom prošle godine penzionerima osiguravale i kantonalne vlasti.

Za sada je jedino Vlada Tuzlanskog kantona za tu namjenu osigurala 3,7 miliona KM, a o konkretnijoj pomoći, s federalnog nivoa vlasti, penzioneri mogu samo sanjati.

Kako je za “Dnevni avaz” kazao Augustin Musić, predsjednik Saveza penzionera HNK, krajnje je vrijeme da se penzije počnu usklađivati po osnovu indeksa kretanja hrane umjesto indeksa potrošačkih cijena.

“Na što penzioneri troše svoja primanja? Na hranu i lijekove. Na esencijalnoj listi su lijekovi koji, naprimjer, koštaju između tri i šest KM, dok nisu oni od 50 i 100 KM, a koje moramo kupiti. Nismo zadovoljni, a, izgleda, ništa promijeniti ne možemo”, kaže Musić.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *