Ovih pet stvari koje radite narušavaju vaš imuni sistem

Vaš nizak imunitet može biti posljedica stvari koje jednostavno ne možete da kontrolišete, kao što su određena stanja kao što je dijabetes ili potreba za uzimanjem određenih lijekova. Ali ima i onih stvari na koje možete da utičete. Donosimo vam spisak na šta treba da obratite pažnju.

Ne spavate dovoljno

Dobar san je stub dobrog zdravlja, pa ako ga nemate dovoljno, može imati brojne posljedice, uključujući i vaš imuni sistem. Prema VebMD-u, nedostatak sna može vas učiniti ranjivim na viruse i klice i može vam otežati oporavak od njih. To je zato što je vaše tijelo manje sposobno da proizvodi ćelije koje se bore protiv infekcija i proteine koji se zovu antitijela koja pomažu u odbrani od bolesti kada ne radite dovoljno sati. Vaše tijelo oslobađa samo proteine koji pomažu imunološkom sistemu – zvani citokini – tokom spavanja.

Ste uznemireni

Prema VebMD-u, same uznemirene misli mogu oslabiti vaš imunološki odgovor za samo 30 minuta — pa razmislite šta stalni stres može učiniti vašoj sposobnosti da se odbranite od virusa.

Ne provodite dovoljno vremena na otvorenom

Istraživanje sa Univerziteta Džordžtaun otkrilo je da sunčeva svjetlost ne samo da povećava vitamin D. Zrake takođe mogu energizovati vaše T limfocite, ćelije koje su dio vašeg imunološkog sistema koje pomažu u borbi protiv infekcije.

Ne jedete dovoljno voća i povrća

Voće i povrće mogu pomoći vašem tijelu da stvori bijela krvna zrnca za borbu protiv infekcije. Kako je Harvard TH Chan School of Public Health rekao, ishrana kojoj nedostaje jedan ili više nutrijenata može poremetiti proizvodnju i aktivnost imunoloških ćelija i antitijela. Preporučuje se da jedete izbalansiranu ishranu s cijelim voćem, povrćem, nemasnim proteinima, integralnim žitaricama i puno vode kako biste bili u formi.

Ne vježbate dovoljno

Iako većina nas ne želi ništa više od toga bude kod kuće tokom zime, nedostatak vježbanja mogao bi oslabiti vaš imunološki odgovor. Prema WebMD-u, redovna aerobna vježba održava vašu krv da cirkuliše po tijelu efikasnije, pomažući vašem tijelu da se bolje brani od mikroba.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *