Penzioneri iz TK zahtijevaju da Vlada FBiH omogući isplatu pomoći uz penzije

Prolongiranje planirane isplate novčane pomoći od 100 KM penzionerima sa najnižim primanjima u Tuzlanskom kantonu bila je glavna tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halialgića i ministra za rad socijalnu politiku Fadila Alića sa delegacijom Saveza udruženja penzionera Tuzlanskog kantona, koju je predvodio predsjednik Upravnog odbora Saveza Haso Halilović.

Kako je kazao premijer Halilagić, Kantonalna vlada je već osigurala sredstva za isplatu, i ona je trebala biti uplaćena zajedno sa augustovskom penzijom, ali su se pojavili određeni problemi u realizaciji sa Federalnim zavodom PIO/MIO.

“Vlada je osigurala 3,7 miliona KM za ovu namjenu, donijela potrebne odluke i trebalo je uslijediti potpisivanje protokola za transfer sredstava i prijenos novca na račun Federalnog Zavoda. Međutim, mi smo nezvanično, telefonskim putem, obaviješteni da možemo pristupiti potpisivanju sporazuma ali da Federalni zavod PIO/MIO ne smije zaprimiti sredstva prije nego li zasjeda komisija Federalnog ministarstva, koja se tek treba formirati i koja će regulisati transfer ovih sredstava prema Federalnom zavodu PIO/MIO”, rekao je premijer Halilagić izražavajući nezadovoljstvo što se ove godine oko ovog pitanja pravi problem, a prošle godine je projekat već uspješno realiziran.

“Želim vjerovati da ovo nije neka vrsta poruke Vlade Federacije BiH Vladi Tuzlanskog kantona nego da je stvar tehničke, odnosno uistinu finansijske prirode. Ali takvo pitanje se zaista u ovom momentu samo nameće. Smatram da penzioneri, posebno oni sa najnižim primanjima, nisu i ne smiju biti osobe preko čijih se interesa lomi dnevno politikantstvo”, kazao je ministar Alić.

Podrška penzionerima sa najnižom penzijom, jednokratno u visini od 100 KM nastavak je onoga što je Vlada Tuzlanskog kantona započela prethodne godine i ujedno jedna od mjera i sastavni dio ekspozea premijera Irfana Halilagića.

(Izvor: Fena/Vlada TK)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *