Penzioneri najčešće dolaze po besplatnu pravnu pomoć

Za pružanje besplatne pravne pomoći za prvih sedam mjeseci ove godine obratila su se ukupno 3.104 lica, a u istom periodu evidentirano je 3.057 predmeta, od čega se 2.818 predmeta odnosi na besplatne pravne savjete, a 239 na zastupanje u postupku pred sudom.

Kako su naglasili u Centra za pružanje besplatne pravne pomoći, u najvećem broju za pomoć im se obraćaju penzioneri, nezaposleni i zaposleni, ali i malodobna djeca po zakonskom zastupniku – majka/otac.

“U 2022. godini Centru se obratilo 1.998 penzionera, 1.879 nezaposlenih, 1.720 zaposlenih i drugih lica, a u prvih sedam mjeseci 2023. godine najčešći korisnici usluga besplatne pravne pomoći su penzioneri, kojih se do sada obratilo 1.015, zatim nezaposlena lica – 950”, navode iz ove ustanove.

Napominju da sudeći po broju stranaka koje Centar ima na godišnjem nivou dolaze do zaključka da su građani u značajnoj mjeri informisani o radu Centra za pružanje besplatne pravne pomoći.

“Međutim, smatramo da po tom pitanju uvijek ima prostora za napredak, a jedan od načina je svakako da se putem različitih sredstava javnog informisanja građanima dodatno približi rad Centra i mogućnosti koje mogu da ostvare pred istim”, kazali su iz ove ustanove.

Dodaju da kada su u pitanju kriterijumi na osnovu kojih su navedena lica ostvarila pravo na besplatnu pravnu pomoć, većina zahtjeva odobrena je po osnovu finansijskog kriterijuma, ali i na osnovu kriterijuma ličnog svojstva ili statusa pred nadležnim organom.

Napominju da je prvi korak da bi građanin/ fizičko lice ostvario pravo na besplatnu pravnu pomoć da se obrati Centru neposredno ili elektronski.

Građani se za besplatnu pravnu pomoć mogu obratiti u sjedištu Centra koji se nalazi u Banjaluci, kao i u kancelarijama sa sjedištem u Doboju, Istočnom Sarajevu, Trebinju i Bijeljini.

(Izvor: Nezavisne novine; Foto ilustracija: yandex)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *