Platu i penziju prima skoro 8.000 penzionera u Srpskoj

Iz godine u godinu raste broj penzionera koji primaju i penziju i platu. Prema podacima Fonda PiO RS, zaključno sa 31. julom ove godine, u Srpskoj je 7.924 lica koji primaju i platu i penziju.
Ova brojka je samo godinu ranije bila 6.534, a dvije godine ranije, odnosno 2021. broj osoba koje su i radile i primale penziju bio je 5.607.

“Djelatnosti u kojima korisnici prava na penziju, sa statusom osiguranika, najčešće rade su građevinarstvo, saobraćaj, prehrambena industrije, telekomuniukacije, rudarstvo, gdje se najčešće traže stručnjaci sa odgovarajućom licencom”, naveli su u Fondu.

Takođe, penzioneri su zaposleni i u oblasti zdravstva i visokog obrazovanja.

Iz Fonda dodaju da prijavu na puno radno vrijeme, odnosno vrijeme od osam sati dnevno, ima jedna trećina ili oko 2.000 lica. Na pola radnog vremena, odnosno četiri sata, je prijavljeno 250, dok je oko 100 lica prijavljeno na dva sata.

Ostali, odnosno oko 4.000 lica, prijavljeni su po osnovu naknade za privremene ili povremene poslove, naknade po ugovoru o djelu, autorskog ili drugog ugovora, članstva u organima upravljanja i drugo, što nije obavezni vid osiguranja u smislu radnog odnosa, navode u Fondu Pio.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *