Skype – aplikacija koja pruža razne mogućnosti

Skype je aplikacija za razmjenu poruka i video poziva putem interneta. Registrovanim korisnicima omogućućava da, osim razmjene tekstualnih i video poruka, šalju i primaju digitalne dokumente poput fotografija, tekstova i video snimaka. Osim pojedinačnih, moguće je ostvarivati i konferencijske pozive, te slati kontakte, novac na račun i slično.

Većina usluga ovog internet servisa je besplatna, pretplata se naplaćuje samo za pozive na fiksni ili mobilni telefon.

Skype omogućuje komunikaciju među korisnicima putem mikrofona, web kamere i poruka. Razgovori između korisnika koji koriste Skype su besplatni, dok se pozivi prema mobilnim i fiksnim telefonima naplaćuju.

Uprkos ekspanziji drugih društvenih mreža i načina komunikacije, statistike pokazuju da Skype ima više od 300 miliona aktivnih korisnika mjesečno.

Skype su 2003. godine osnovali Šveđanin Niklas Zenstrom i Danac Janus Fris u saradnji s estonskim programerima Ahti Heinlom, Pritom Kasesaluom i Janom Talinom koji su razvili pozadinu aplikacije.

U septembru 2005. eBay je kupio Skype za 2,6 milijardi dolara, a u maju 2011. vlasništvo nad platformom kupio je Microsoft za 8,5 milijardi dolara.

Sedište kompanije nalazi se u Luksemburgu, ali većina razvojnih timova i 44% zaposlenih rade u Talinu i Tartu u Estoniji.

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *