Previsoke cijene brojnih proizvoda ne prestaju rasti

Da troškovi života konstantno rastu, potvrđuje činjenica da je sindikalna potrošačka korpa za avgust dosegla iznos od 3.322,90 KM! Izračunali su to u Savezu samostalnih sindikata BiH te podsjetili na to da je prosječna plaća isplaćena u FBiH, prema posljednjim podacima, iznosila 1.262 KM, dok je iznos minimalne plaće 596 KM.

Kada se podvuče crta, pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 37,98 posto, a minimalnom plaćom je 17,94 posto. U odnosu na mjesec ranije iznos sindikalne potrošačke korpe je porastao za skoro 500 KM, tačnije 495,60 KM.

Skoro svakodnevni cjenovni udari se ne mogu pripisivati samo inflaciji, kako se to u javnosti nerijetko plasira, što nam potvrđuje profesor Vjekoslav Domljan, ekonomski analitičar.
Penzioneri u Bosni i Hercegovini su umjetnici preživljavanja sa ovim cijenam. Dan isplate penzija čekaju s nestrpljenjem, a kada krenu plaćati račune i kupovati osnovne životne namirnice, kao i lijekove, ne ostane im gotovo ništa. S tek nekoliko stotina maraka teško je biti matematičar.

Iz Saveza penzionera FBiH, ali i Udruženja penzionera RS konstantno se ukazuju na to kako rješenje u vezi sa stalnim poskupljenjima vide u obuzdavanju cijena.

I predsjednik RS Milorad Dodik juče je rekao da bi akcija snižavanja cijena domaćih proizvoda, kao vid pomoći stanovništvu, dobro došla i u Republici Srpskoj.

“Zato ću zatražiti od ministra trgovine i turizma u Vladi Srpske da u narednim danima održi sastanke sa domaćim trgovačkim lancima kako bi pronašli mogućnosti da se takva akcija sprovede i u Republici Srpskoj”, napisao je Dodik na društvenoj mreži “X”.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *