Prijedorski domovi za stara lica od 780 do 1.200 KM

Na području grada Prijedora radi nekoliko domova za starija i nemoćna lica, a cijena usluge kreće se od 780 KM do 1.200 KM, zavisno od toga da li je korisnik pokretan, polupokretan ili nepokretan, te da li je smješten u jednokrevetnoj, dvokrevetnoj sobi ili apartmanu.

Dom za penzionere i stara lica Prijedor

Dom za penzionere i stara lica Prijedor javna je ustanova koja vrši smještaj starijih lica u dva objekta, a korisnicima se pružaju usluge smještaja, ishrane, pranja veša i peglanja, primarne zadravstvene zaštite 24 časa dnevno, njega i pomoć, usluge socijalnog rada, fiziotarapetuske usluge, kao i organizoavanje društvenih aktivnosti, izleti i zabavi program.

Cijene smještaja u ovom domu kreću se od 780 KM pa naviše zavisno od stanja korisnika, odnosno da li je pokretan, polupokretan ili nepokretan. Korisnici se smještaju u jednokrevetne sobe ili apartmane, od čega takođe zavisi cijena, a postoji mogućnost priključenja kablovske televizje u sobi, zatim organizacija prevoza ambulatnim autom sa medicinskom pratnjom van područja opštine Prijedor, brijačko – frizerske usluge, kupanje korisnika itd…

Dom za starija lica “Drinić”

U Prijedoru radi i Dom za starija lica “Drinić”. Ovaj Dom ima veliko dvorište, staze za šetnju i klupe na kojiam korisnici mogu da provode vrijeme u zavisnosti od njihovih potreba. Tim ovog doma, kako navode na svojoj web stranici, sastoji se od edukativnog osoblja koje pored 24-časovne zdravstvene njege korisnicima pomaže i u njihovim svakodnevnim aktivnostima.

U ovom domu, korisnicima na usluzi je i labaratorija, nadzor doktora opšte prakse, zatim usluge psihologa, fiziotarapeuta, a medicinski radnici zaduženi su i za nabavku lijekova. Korisnici su smješteni u 50 soba koje su raspoređene u tri sprata, a sve sobe su opremljene modernim namještajem sa kupatilima i specijalnim kupatilima za polupokretne i nepokretne osobe kojima je na raspolaganju i lift. Cijena smještaja u ovom domu iznosi 800 KM.

Dom za starije i nemoćne osobe “Tara”

Od 2008. godine svoje usluge starijim licima pruža i Dom za starije i nemoćne osobe “Tara” koji pruža usluge smještaja, medicinske usluge, ishrane, njege i higijene te raznovrstan i aktivan društveni život.

“Pored pružanja navedenih usluga, jedan od prioriteta našeg doma je da se eliminiše osjećaj napuštenosti koji je prisutan kod nekih korisnika”, kažu u ovom Domu, dodajući da kada korisnik dođe, specijalno obučeno osoblje ima zadatak da se detaljno upozna sa dotadašnjim načinom života korisnika, njegovim željama i očekivanjima.

U domu “Tara” posebno se vodi računa o pravilnoj ishrani korisnika, koja je inače od velikog značaja za sve pripadnike trećeg životnog doba i zato hranu pripremju najbolji kuvari po meniju koji sastavljaju profesionalni nutricionisti. Po potrebi, korisnicima kojima je to neophodno, uvodi se i specijalni režim ishrane.

Dom za starija lica “Naša porodica”

Nedaleko od Prijedora, odnosno u mjestu Knežica prema Kozarskoj Dubici, smješten je i Dom za starija lica “Naša porodica” koji svojim korisnicima pruža zdravstvenu i svaku drugu uslugu 24 časa dnevno. Smješten u upravnoj zgradi bivše “Knežičanke”, koja je u upotpunosti rekonstruisana i prilagođena korisnicima, ovaj dom raspolaže sa 950 kvadrata korisnog prostora u prizemlju i na spratu.

Dom raspolaže sa 20 jednokrevetnih i višekrevetnih soba, a opremljen po svim standardima i maksimalno prilagođen, kako pokretnim tako i nepokretnim korisnicima, ovaj dom na obje etaže ima restoranski dio sa kuhinjom, dnevni boravak i kupatila.

Dom za stara i nemoćna lica “Milena”

Dom za stara i nemoćna lica “Milena”, koje se nalazi u Čirkin polju u Prijedoru, korisnicima nudi brigu od 24 časa dnevno, zatim organizovano slobodno vrijeme, oporavak nakon bolničkog liječenja, mjerenje pritiska, šećera u krvi, davanje infuzije, plasiranje katetera, davanje injekcija, saniranje dekubitalnih rada itd.. Ovaj dom prima i starija lica koja su oboljela od karcinoma, Alchajmerove i Parkinsove bolesti, lica obljela od demencije i drugih psihijatrijskih oboljenja, dijabetičarem, a nudi i usluge palijativne njege.

U okviru smještaja pružaju se i svakodnevne usluge održavanje lične higijene, pomoć pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, stanovanje, odnosno pospremanje kreveta, čišćenje i održavanje sobe, pranje, peglanje i slaganje veša i posteljine, zatim ishrana, kulturni zabavni život unutar doma, ortopedska pomagala, proslava rođendana, proslava svih vjerskih praznika itd.

Minimalna cijena smještaja u ovom domu je 1.200 KM a u cijenu su uračunate pored kompletne usluge i pelene, lijekovi, terapija, materijal za njegu, usluge frizera, odvoz na zakazane kontrole kao i potrebne dodatne pretrage po uputama specijaliste i doktora porodične medicine.

(Autor: Sandra Vukić/Penzionerski centar)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *