Program njege i pomoći imaju samo četiri opštine u Srpskoj

Kada sustignu godine i nemoć, njegu i pomoć u kući u četiri lokalne zajednice u Republici Srpskoj starim licima pružaju zaposleni i volonteri Crvenog krsta.

Vrata domova starijih lica u Šamcu, Prnjavoru, Doboju i Foči kroz projekat “Starenje i zdravlje” svakodnevno otvaraju njegovatelji, čiju njegu i pomoć trenutno koristi skoro 300 osoba iz ovih lokalnih zajednica.

Program “Pomoći i njege u kući” u Doboju se realizuje još od 2018. godine, a kako za “Nezavisne novine” ističe Nataša Pančić Vukajlović, odgovorna njegovateljica, trenutno imaju 79 korisnika u 20 mjesnih zajednica.

“Na programu njege i pomoći u kući trenutno radi šest njegovatelja i četvoro volontera. Zadaci njegovatelja su da pruže njegu i pomoć korisnicima kućne njege. Uglavnom su korisnici bolesne osobe i osobe treće životne dobi“, rekla je ona.

Kako navodi, tim kućne njege korisnicima pruža 37 usluga, kao što su zdravstvena njega, individualna njega, pomoć u kući i društvena pomoć.

“Najčešća potreba korisnika je za praćenjem krvnog pritiska, šećera u krvi, priprema i davanje terapije, priprema obroka, hranjenje, kupanje, zamjena pelene, kupovina lijekova i namirnica, pratnja do ljekara i šetnja”, objašnjava Pančić Vukajlovićeva.

Ona ističe da je potreba stanovništva za uslugama kućne njege velika.

Već dvije i po godine njega i pomoć starijim licima se pruža i u Prnjavoru, a prema riječima Bojana Šipragića, sekretara Gradskog Crvenog krsta Prnjavor, projekat će se nastaviti i u narednoj.

“Trenutno imamo pet zaposlenih njegovateljica i oko 72 korisnika, međutim, taj broj varira iz sedmice u sedmicu”, ističe za “Nezavisne novine” Šipragić.

Kako objašnjava, broj posjeta i opis posla njegovatelja zavise od potrebe korisnika njege i pomoći.

“Imamo korisnike koje posjećujemo svaki dan u dva termina, jutarnjem i popodnevnom, kao i korisnike koji su nepokretna lica, odnosno koji leže. Njima treba presvlačenje ili kupanje”, navodi on, dodajući da među korisnicima imaju i osobe koje posjećuju jednom u sedmici.

“Sljedeće godine imaćemo 80 korisnika i šest radnika”, rekao je Šipragić.

Već nekoliko godina domove starih lica posjećuju i četiri njegovatelja na području Foče, a prema riječima Snežane Kovač, sekretarke Crvenog krsta u ovoj opštini, pomoć i njegu prima trenutno 68 korisnika.

“Broj korisnika je promjenljiv. Pokrivamo i ruralno i urbano područje. Imamo aktivne volontere koji pomažu u realizaciji aktivnosti pomoći starima”, istakla je ona.

Dodala je da je program koristan i da planiraju s njim nastaviti i u narednoj godini.

“Ovaj program daje ljudima samopouzdanje, pokazuje im da nisu sami, da pripadaju lokalnoj zajednici, da se brine o njima”, ističe Kovačeva za “Nezavisne novine”.

Pet njegovatelja Crvenog krsta obilazi oko 70 korisnika na području Šamca, a kako su istakli za “Nezavisne novine”, poslovi njegovatelja su slični ili gotovo isti kao i u drugim lokalnim zajednicama.

“Imamo mnogo korisnika čija su djeca u inostranstvu, a koji žele da im se obiđu roditelji, da s njima popijemo kafu i popričamo. Imamo korisnike kojima mijenjamo pelene, pomažemo pri kupanju, operemo suđe, raširimo veš ili pripremimo lijekove”, ističu iz Crvenog krsta Šamac i dodaju da su to samo neki od poslova koji su u opisu rada njegovatelja na terenu.

Prema riječima sagovornika, novčana sredstva obezbjeđuju Crveni krst Švajcarske i lokalne zajednice, dok sami korisnici izdvajaju nekoliko maraka po posjeti.

(Izvor i foto: nezavisne.com)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *