Ruski naučnici razvili gel za brzo zarastanje rana

Naučnici sa ruskog Istraživačkog instituta za kliničku i eksperimentalnu limfologiju (NIKEL) razvili su antibakterijski gel za brzo zarastanje rana, uključujući i rane od vatrenog oružja i gelera, saopštio je danas ovaj naučni institut.

“Istraživači su razvili prototip lijeka na bazi antibakterijskog peptidomimetika i inertnog polimernog gela za liječenje infektivnih lezija kože i potkožnog tkiva. Proizvod efikasno uništava patogene bakterije i podstiče brže zarastanje rana – rekao je šef odjeljenja eksperimentalne farmakologije u NIIKEL Pavel Madonov.

On je objasnio da su naučnici uveli sintetički antimikrobni peptidomimetik KAMP-1 u gel, što je antibakterijska komponenta na koju mikroorganizmi teško razvijaju otpor.

“Princip djelovanja antibakterijskog peptidomimetika je da se prijanja na membranu bakterije i dovodi do njene smrti. Antimikrobni peptidomimetik je efikasan protiv različitih patogena, uključujući gljivice roda kandida”, rekao je Madonov.

Studije su pokazale da gel sa peptidomimetikom obezbjeđuje antibakterijsku sanitaciju na površini rane i u susjednim slojevima dermisa bez značajne apsorpcije u sistemski krvotok.

Dodaje se da to znači da lijek ne pokazuje veliku toksičnost.

Takav antimikrobni gel može biti tražen u hirurgiji i u liječenju infektivnih lezija kože.

Lijek koji se razvija biće efikasan za pacijente sa dugotrajnim ranama koje ne zarastaju, kao i ranama od vatrenog oružja i gelera, napominje naučni institut, javlja RTS.
Puštanje ovog lijeka u proizvodnju, prema preliminarnim prognozama, moguće je 2030. godine.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *