Šolja ovog čaja otklanja stres i napetost

Usljed intenzivnog stresa mnogi ljudi zloupotrebljavaju sedative, lijekove koje bi trebalo da preporuči i prepiše isključivo ljekar.

Koji prirodni preparati u situacijama uznemirenosti i nervoze mogu da opuste i smire kao klasični sedativi objasnila je za RTS magistar farmacije Andrijana Cvijetinović.

Da li prirodni preparati mogu da pomognu kod stanja uznemirenosti i nervoze?

U prirodi možemo da nađemo rješenje gotovo za sve, naglašava Adrijana Cvijetinović.

“U zavisnosti odakle potiče anksioznost ili depresija, a često i ne znamo uzrok, prvo ćemo krenuti sa čajevima, zatim imamo tablete i kapsule na prirodnoj bazi, kapi, razne biljne mješavine i slično”, dodaje farmaceutkinja.

Koji čajevi mogu da umire?

Kamilica i nana mogu da umire kod blažih stanja stresa, straha i nesanice. Kod težih stanja, možemo potražiti pomoć u bosiljku, matičnjaku, anisu, glogu u obliku čaja i drugim mješavinama.

“Bosiljak se smatra prirodnim antidepresivom i on nas uvodi brže u stanje sna, a čim nas uvede brže u san, to znači da više nismo depresivni jer spavamo. Ista priča je i kod ruzmarina. Zbog prijatnog mirisa, a i bogat je eteričnim uljima, isto povoljno utiče jer nas dovodi do stanja opuštenosti i mi brže utonemo u san, a tada smo manje anksiozni i depresivni”, naglašava Cvijetinović.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *