Šta je Google i kratak vodič za korištenje

Google je jedna od najvećih svjetskih tehnoloških kompanija koja se bavi pretragom na internetu, online oglašavanjem, cloud uslugama, hardverom i softverom, kao i raznim drugim proizvodima i uslugama.

Njihov najpoznatiji proizvod je Google pretraživač, koji omogućava korisnicima da pristupe informacijama sa interneta.

Google može biti koristan alat i za starije osobe, iako može biti izazovno za one koji nisu navikli na tehnologiju. Evo nekoliko savjeta koji mogu pomoći starijim osobama da koriste Google:

Evo nekoliko koraka kako ga koristiti:

Otvorite internet pretraživač: Kliknite na ikonu pretraživača u traci sa zadacima ili na ikonu na desktopu da biste pokrenuli Google Chrome.

Unesite ključne riječi u pretraživač: U polje za pretragu, koje se obično nalazi na vrhu prozora, unesite ključne riječi ili fraze vezane za ono što želite da pronađete. Na primjer, ako želite da pronađete recept za čokoladni kolač, jednostavno unesite “čokoladni kolač” i pritisnite Enter.

Pregledajte rezultate: Nakon što pritisnete Enter, Google će prikazati listu rezultata koji se odnose na vašu pretragu. Pregledajte rezultate i kliknite na linkove koji vam se čine najrelevantnijim.

Korišćenje naprednih pretraga (opciono): Ako želite preciznije rezultate, možete koristiti napredne funkcije pretrage. Na primjer, možete koristiti navodnike (“”) da biste pretraživali tačnu frazu, ili operator “site:” da biste pretraživali samo unutar određenog sajta.

Vraćanje na prethodne rezultate: Ako želite da se vratite na prethodne rezultate pretrage, jednostavno kliknite na dugme “Nazad” u gornjem lijevom uglu prozora.

Otvaranje drugih stranica: Ako želite da otvorite drugu stranicu koju ste pronašli ili da otvorite više stranica u isto vrijeme, možete koristiti kartice (tabs). Kliknite na dugme “+” na vrhu pretraživača da biste otvorili novu karticu, a zatim kliknite na već otvoreni tab da biste se prebacili između njih.

Koristite druge Google usluge: Pored pretraživanja, Google nudi i druge usluge poput Gmail-a za elektronsku poštu, Google Mape za navigaciju, YouTube-a za video sadržaj, Google Dokumenata za uređivanje dokumenata i mnoge druge. Možete pristupiti ovim uslugama tako što ćete kliknuti na odgovarajuće ikone na vrhu pretraživača.

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *