Šta je inkontinencija?

Inkontinencija je medicinski termin koji se koristi za opisivanje nemogućnosti kontrole mokrenja ili pražnjenja crijeva. Osobe koje pate od inkontinencije ne mogu svjesno kontrolirati procese pražnjenja mokraćnog mjehura ili crijeva, što može rezultirati nenamjernim gubitkom urina ili stolice.

Postoje različiti tipovi inkontinencije, uključujući:

  1. Stresna inkontinencija: Gubitak urina javlja se prilikom kašljanja, kihanja, smijanja, podizanja teških predmeta ili drugih aktivnosti koje stvaraju pritisak na mjehur.
  2. Urgentna inkontinencija: Osoba ima nagli i snažan nagon za mokrenjem koji je teško kontrolisati, što može rezultirati nenamjernim gubitkom urina.
  3. Prelijevanje inkontinencija: Mokraćni mjehur nije u mogućnosti potpuno se isprazniti, što može dovesti do curenja urina kada se mjehur prelije.
  4. Neurogenska inkontinencija: Nastaje kao posljedica oštećenja živaca koji regulišu funkciju mjehura i crijeva, kao što je kod neuroloških bolesti, ozljeda leđne moždine ili moždanog udara.
  5. Funkcionalna inkontinencija: Osobe s ovim tipom inkontinencije imaju fizičke ili mentalne poteškoće koje im otežavaju pravovremeno odlazak na toalet, poput fizičke nemoći ili demencije.

Inkontinencija može biti privremena ili trajna, a uzroci mogu uključivati različite faktore kao što su starenje, trudnoća i porođaj, bolesti prostate, infekcije mokraćnog sustava, neurološki poremećaji ili ozljede.

Postoje različiti tretmani i strategije upravljanja inkontinencijom, uključujući promjene u načinu života, vježbe mišića zdjelice, lijekove ili hirurške zahvate, zavisno o uzroku i ozbiljnosti problema.

U svakom slučaju, važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se utvrdio uzrok i odabrala najbolja terapija za svakog pojedinca.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *