Šta su LED televizori?

LED televizori su vrsta televizora koji koriste LED (Light Emitting Diode) tehnologiju za osvjetljenje zaslona. U osnovi, LED televizori su LCD (Liquid Crystal Display) televizori, ali koriste LED pozadinsko osvjetljenje umjesto tradicionalnih CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp) svjetiljki.

U LED televizorima, LED diode smještene su iza LCD panela i stvaraju svjetlost koja prolazi kroz tekuće kristale kako bi se stvorila slika.

LED diode mogu biti raspoređene na dva načina:

  1. Edge-lit (osvjetljenje sa strane): U ovom postupku, LED diode smještene su duž rubova televizora. Svjetlost se zatim širi prema sredini zaslona. Ova tehnika omogućuje izuzetno tanki dizajn televizora.
  2. Full-array (potpuno polje): Ovdje su LED diode ravnomjerno raspoređene iza cijelog LCD panela. Ovo omogućuje precizniju kontrolu osvjetljenja u različitim dijelovima zaslona, što rezultira boljim kontrastom i kvalitetom slike.

Prednosti LED televizora uključuju:

  • Bolji kontrast: LED televizori pružaju bolji kontrast od tradicionalnih LCD televizora s CCFL osvjetljenjem, što rezultira dubljim crnim tonovima i svjetlijim bijelim tonovima.
  • Bolja energetska učinkovitost: LED televizori troše manje energije u usporedbi s LCD televizorima s CCFL osvjetljenjem, što rezultira nižim računima za struju.
  • Tanji dizajn: Edge-lit LED televizori mogu biti izuzetno tanki zbog smanjenog broja dioda i svjetiljki.

Važno je napomenuti da se termin “LED televizor” često koristi za opisivanje televizora koji koriste LED pozadinsko osvjetljenje, iako tehnologija zaslona zapravo ostaje LCD.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *