Šta treba da znate o dozvoljenom minusu u banci?

Dozvoljeni minus, poznat i kao prekoračenje računa ili prekoračenje tekućeg računa, je kreditna usluga koju banke pružaju korisnicima kako bi im omogućile da privremeno potroše više novca nego što imaju na računu.

Evo nekoliko važnih stvari koje trebate znati o dozvoljenom minusu:

Visina dozvoljenog minusa

Banke određuju maksimalni iznos dozvoljenog minusa za svakog korisnika na temelju kreditne sposobnosti i istorije transakcija. Ova granica može varirati od osobe do osobe, a za osbe sa redovnom platom ili penzijom obično se odobri minus u visini jedne mjesečne uplate na račun.

Kamate

Korištenje dozvoljenog minusa obično nosi kamatu, koja može biti visoka. Važno je pažljivo upravljati dozvoljenim minusom i vraćati ga u najkraćem mogućem roku kako bi se izbjegle visoke kamate.

Troškovi

Pored kamata, neke banke takođe naplaćuju naknade za korištenje dozvoljenog minusa. Provjerite svoje ugovorne uslove kako biste bili upoznati s tim troškovima.

Plaćanje

Dozvoljeni minus nije dugoročno rješenje za financijske probleme i trebao bi se koristiti samo kao privremena mjera. Važno je vratiti iznos dozvoljenog minusa što prije kako se ne bi akumulirale visoke kamate.

Prije nego što odlučite koristiti dozvoljeni minus, provjerite uslove i troškove te obratite se banci ako vam je potrebna dodatna pojašnjenja ili savjet.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *