Svaki četvrti korisnik invalidske penzije obolio od karcinoma

Već duži niz godina najzastupljenija oboljenja koja su najčešći uzrok gubitka radne sposobnosti u Republici Srpskoj su maligne bolesti sa 22,42 odsto, potom slijede kardio-vaskularne bolesti sa 19,92 odsto i duševne bolesti sa 19,86 odsto.

Maligne bolesti zajedno sa kardiovaskularnim i duševnim obolenjima u ovoj godini čine čak 61,2 odsto uzroka nastanka invalidnosti, odnosno gubitka radne sposobnosti što je izuzetno visok procenat.

U protekloj godini nalaz, ocjena i mišljenje ljekara vještaka u 366 slučaja glasio je, gubitak radne sposobnosti usljed malignih oboljenja.

Dakle, kod gotovo svakog četvrtog osiguranika koji je nakon vještačenja izgubio radnu sposobnost, uzrok je nažalost bilo, maligno obolenje.

U poređenju sa državama okruženja i u Evropi gdje su bolesti kardiovaskularnog sistema najčešći uzročnik nastanka invalidnosti, u Republici Srpskoj već deceniju, gubitak radne sposobnosti usljed oboljenja od malignih bolesti je vodeći uzročnik.

Sve do 2012. godine kardiovaskularna obolenja u Republici Srpskoj bila su najzastupljeniji uzročnik nastanka invalidnosti, odnosno gubitka radne sposobnosti, kao što je to slučaj i u najvećem broju kako evropskih, tako i zemalja širom svijeta.

“Кada pogledamo ranije prebivalište osiguranika kod kojih je gubitak radne sposobnosti obolenja od malignih bolesti, jasno je vidljivo da oni uglavnom dolaze, nažalost, sa područja koja su u proteklom odbrambeno otadžbinskom ratu bila izložena bombardovanju projektilima sa osiromašenim uranijom od strane pojedinih članica NATO pakta”, saopšteno je iz Fonda PIO RS.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *