Sve veći broj penzionera u BiH, šta to znači za sistem međugeneracijske solidarnosti

Broj penzionera u Bosni i Hercegovini stalno se povećava u odnosu na broj radnika. Prema procjenama Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, taj omjer bi mogao biti biti veći u korist penzionera već 2025. godine, a do 2031. broj penzionera biće veći za gotovo sto hiljada. Šta će to značiti za sistem međugeneracijske solidarnosti?

U BiH je trenutno 700 000 penzionera, a procjene su da će svake sljedeće godine biti sve vise korisnika penzionih fondova. Do 2031. pretpostavke su da bismo mogli imati 96 000 novih penzionera. Istovremeno se očekuje pad radne snage, odnosno uplatiLACA doprinosa. U Republici Srpskoj trenutno je tek 10 000 radnika vise nego penzionisanih osoba.

Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS ističe da je broj osiguranika 331 817, a broj korinsika prava 280 000. Odnos je 1,19 osiguranika naspram korisnika prava ili stručno stopa zavisnosti je 1.19.

Tomislav Kvesić, portparol Fonda PIO/MIO FBiH kaže da u Federaciji ima nekakvih 100 000 radnika više nego penzionera. “Naravno da bi bilo poželjno da je to 2:1, imate idealan omjer 3:1 ali on je nažalost utopija u današnjim okolnostima, možda i u nekim razvijenijim zemljama nego što smo mi”, navodi Kvesić.

I sa trenutnim omjerima dio novca uz penzione fondove obezbjeđuju entietski budžeti. Dugoročno bi to bilo preveliko opterećenje za budžete, povećanje penzija neznatno i jos teže bi pratilo rast troškova.

Igor Gavran, ekonomista, ističe da dugoročno to možemo spriječiti jedino otvaranjem novih radnih mjesta , promjenom ovog balansa, odnosno povećanjem broja zaposlenih. “Međutim problem je što mi imamo trenutno odliv stanovništva . Dakle radon sposobno stanovnistvo odlazi”, kaže Gavran.

Smanjenje broja radno sposobnog stanovnistva i povećanje broja penzionera moglo bi pomaknuti i granicu za odlazak u penziju. Odliv stanovništva djelimično se već nadomješta uvozom radne snage, ali i za to je, naglašavaju stručnjaci, potrebno imati jasne strategije.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *