U čemu ljudi griješe kada kuvaju jaja

Kada prihvatimo odriješeni način za pripremu jela, teško poslije toga mijenjamo naše navike. To se naročito odnosi na uobičajene radnje poput… kuvanja jaja.
Z

ato i ne čudi što stavovi čuvene američke kuvarice Meri Frensis Kenedi Fišer već osam decenija izazivaju hiljade različitih komentara. Inače, Meri je preminula 1992. godine, ali njene knjige i danas izazivaju velik interes.

Tako su izdavači nedavno pripremili reizdanje njene knjige “How To Cook A Wolf” iz 1942. godine, a u njoj Fišerova govori o metodama koje koristimo prilikom kuvanja jaja i zašto su one pogrešne.

Ona smatra da je izraz “skuvati jaja” netačan, i da se tajna uspješne pripreme ovog jela krije u činjenici da se jaja, u stvari, ne kuvaju. Meri objašnjava da u trenutku kad ubacite jaje u ključalu vodu žumance ostaje ostaje sirovo, a belance se odmah skuva. Cilj je da kuvate sve sastojke jaja u isto vrijeme i na isti način.

Zato ona nudi dvije alternative za koje smatra da postižu bolje rezultate. Kako biste spriječili pucanje ljuske, predlaže da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a tek zatim ga stavite u proključalu vodu.

Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fišerova napominje da će se na taj način skuvati podjednako brzo kao i kad voda krčka, ali će biti bolje kuvano.

Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrijete, a čim voda provri, jaje je gotovo i spremno za konzumaciju. Poslije je ipak priznala da postoji i nedostatak, jer je teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njene metode.

Iznenađujuće ili ne, njeni predlozi su izazvali pravi rat komentarima – jedni tvrde da su im njeni saveti otvorili oči, dok su drugi ubeđeni da je ovo potpuna budalaština.

Izdvajaju se i oni koji ironično komentarišu da nije potrebno da ih neko uči kako da skuvaju jaja…

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *