Zaključane cijene namirnica i struje – građani FBiH mogu odahnuti

Vlada FBiH ograničila je cijenu struje za građane ovog entiteta, a od petka, 15. decembra počinje se i sa kampanjom u kojoj će 40 proizvoda osnovnih životnih namirnica biti pod istom cijenom, bez poskupljenja, do 15. marta 2024. godine.

Za građane ostaje ista cijena struje

Odlukom o cijeni struje, Elektroprivredama se ne osigurava ostvarivanje dobiti, a veću odgovornost preuzela je i Vlada.

“Da se odreknemo dijela dobiti, ukoliko na taj način Elektroprivrede ne ostvare tu dobit, a da ograničimo rast cijene električne energije za naše poslodavce 20%, za domaćinstva ta cijena ostaje na nivou kakva je trenutno”, rekao je premijer FBiH, Nermin Nikšić.

“Odluka ima za cilj zaštititi kupce koji se električnom energijom snadbijevaju u okviru usluge tržišnog snadbijevanja od ekstremnog povećanja cijena. Ovom današnjom odlukom i ograničavanjem cijena za našu privredu, doći će do poskupljenja, ali ne do ekstremnog kakvo je zadesilo zemlje u našem okruženju”, dodaje Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Ograničene cijene 40 osnovnih životnih namirnica

Iz okruženja je prepisana akcija “Zaključavamo cijene” u okviru koje u Federaciji BiH neće biti poskupljenja 40 osnovnih životnih namirnica od 15. decembra ove godine, pa do 15. marta 2024. godine. Kroz izmjenu Zakona o kontroli cijena, povećane su kaznene mjere, navodi federalni ministar trgovine, Amir Hasičević, i dodaje:

“Obzirom da smo na terenu imali razne situacije, kaznene mjere su bile u najmanju ruku stimulativne. Minimalna kazna bila je 1000 sada je 6000, maksimalna je bila 10000 sada je 30000. U narednoj godini pravimo totalno novi zakon.”

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *