U RS-u isplaćena pomoć za nabavku ogreva, građani FBiH na čekanju

Ispraćajući ljeto, bh. građani počeli su se zbrinjavati ogrevom. Za one koji spadaju u energetski siromašna domaćinstva, planirana je isplata pomoći. U Republici Srpskoj dio potrošača koji ispunjavaju uslove već je dobio pomoć za troškove grijanja, a isplata bi trebalo da bude okončana do kraja septembra.

S druge strane, u Federaciji Bosne i Hercegovine još nije poznato kada će početi isplata. Podsjećamo, riječ je o sredstvima koja su osigurana su iz paketa pretpristupne pomoći Evropske unije.

Procjene su da će iz sredstava Evropske unije, koja su namijenjena energetski siromašnim domaćinstvima, u Federaciji Bosne i Hercegovine pomoć dobiti 110.000 domaćinstava. 64,5 miliona maraka biće raspodijeljeno, no još nije poznato kada će krenuti isplata.

“Imamo sve podatke, sad ih je potrebno objediniti i pokušavamo da napravimo sistem isplate takav da svi oni koji imaju pravo na ovu pomoć nemaju nekih velikih adiministrativnih procedura. Trenutno se radi na izradi jednog softvera koji će objediniti sve te podatke”, kaže Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH.

(Izvor: BHRT)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *