Usamljenost proglašena globalnim zdravstvenim problemom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je usamljenost gorućom globalnom zdravstvenom prijetnjom, a američki glavni hirurg rekao je da su njeni učinci na smrtnost jednaki pušenju 15 cigareta dnevno.

WHO je pokrenuo međunarodnu komisiju, koju predvode američki glavni hirurg dr. Vivek Murthy i izaslanik mladih Afričke unije Chido Mpemba, od 11 zagovornika i ministara vlade, uključujući Ralpha Regenvanua, ministra prilagođavanju klimatskim promjenama u Vanuatuu i Ayuko Kato, ministrica zadužena za mjere za usamljenost i izolaciju u Japanu.

Do osnivanja komisije dolazi nakon što je pandemija Covida-19 zaustavila ekonomske i društvene aktivnosti, povećala razinu usamljenosti, ali i usred nove svijesti o važnosti problema. Komisija će raditi tri godine.

“Usamljenost nadilazi granice i postaje globalna javnozdravstvena briga koja utječe na svaki aspekt zdravlja, blagostanja i razvoja. Društvena izolacija ne poznaje dob ni granice”, rekao je Mpemba.

Zdravstveni rizici su jednako loši kao i pušenje do 15 cigareta dnevno, a čak i veći od onih povezanih s pretilošću i tjelesnom neaktivnošću, smatra Murthy.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *