Više od 1.500 KM dobija 1.900 penzionera u Srpskoj

Ček koji premašuje iznos od 1.500 maraka u Srpskoj dobilo je prošli mjesec 1.900 penzionera.

I dok većina penzionera jedva krpi kraj s krajem, podaci Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske govore da, doduše u malom procentu, od ukupno 280.472, neki od njih, od svojih primanja mogu živjeti pristojno.

“Penzije za avgust ove godine za 1.900 korisnika prava su isplaćene u iznosu većem od 1.500 KM, i to za 1.837 korisnika u Srpskoj, 38 u Srbiji, 11 u FBiH, deset u Hrvatskoj, za dva korisnika u Crnoj Gori i za po jednog u Kanadi i Australiji”, rekli su iz Fonda.

Prema njihovim podacima, riječ je o korisnicima koji su svoja prava ostvarili radeći u oblasti telekomunikacija, bankarskom i sektoru bezbjednosti.

“Uz njih tu su i oni koji su svoju penziju zaradili radeći u zdravstvu, visokom obrazovanju, industriji i slično”, dodali su iz Fonda.

Poređenja radi, prije deset godina u Srpskoj je samo 27 penzionera imalo veća primanja od 1.500 maraka. Kako kaže predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Ratko Trifunović za “Glas Srpske” penzioneri kod nas su u privilegovanom položaju u odnosu na sve ostale budžetske kategorije, a učiniće sve da i u budućnosti budu imali razloga za zadovoljstvo.

“Lani su penzije povećane za 27,5 odsto efektivno i mnogo više, a srazmjerno stanju u privredi nije realno očekivati da u toj mjeri bude i ove godine. Ipak, biće rebalans budžeta u oktobru i ako se ukaže prilika da ima dovoljno prihoda moguće je da dođe i do novog povećanja”, rekao je Trifunović.

(Izvor: Glas Srpske; Foto ilustracija: yandex)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *