Više od polovine penzionera živi na granici socijalnog minimuma

Položaj penzionera je težak, jer je prosječna penzija u FBiH za august ove godine bila 584 KM.

“Od 60 do 65 posto penzionera živi na granici socijalnog minimuma. Pored penzije, ništa manje nije važna za naše penzionere zdravstvena zaštita, zdravstveni sistem i socijalna zaštita, jer mi smo u stanju socijalne potrebe. Federacija, kantoni i općine nemaju socijalnu kartu, a to je lična karta šta koji građanin ima i na osnovu čega da dijele neku pomoć”, pojasnio je Predsjednik Upravnog odbora SUP/UFBiH Redžo Mehić.

Takođe, zahtjev prema Vladi FBiH je, navodi on, bio da se pomogne stanovništvu, a time i penzionerima, da “prebrode rast cijena”, odnosno da “obuzdaju rast cijena”.

Mehić je potvrdio kako su u petak, 27. oktobra u 10 sati “dobili termin za sastanaka kod resornog federalnog ministra” te će tražiti da se prepiše model pomoći stanovništvu iz drugih zemalja regije.

“Ovo je vanredna situacija. Mi smo ove godine, prema zakonu, dobili redovno usklađivanje penzija od 16,25 posto, dobili vanredno usklađivanje 3,9 posto – ukupno 20,15 posto. To bi se reklo izuzetno velika cifra, ali u odnosu na ovakav rast cijena, to se istopilo kao ‘kap vode u moru’. Vlada je učinila šta je predvidio zakon, ali naš zakon nije ugradio ovo šta je u vanrednim situacijama”, istakao je Mehić.

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *