Koliko godina ima najstariji vozač u Republici Srpskoj?

Iako možda zvuči nevjerovatno, najstariji vozač u Republici Srpskoj sa važećom vozačkom dozvolom ima 97 godina.

Potvrdili su ovo za “Nezavisne novine” iz MUP-a Republike Srpske, te navode da je, prema njihovim evidencijama, ovaj vozač rođen davne 1926. godine.

S obzirom na to da je zakonom propisano da vozač može voziti sve dok je zdravstveno sposoban, te da za to mora imati uvjerenje, izgleda da je ovaj vremešni starac “zdrav kao dren” čim ima vozačku dozvolu u tim godinama.

Naravno da u tom dobu vozači moraju češće provjeravati da li su fizički i psihički sposobni za vožnju nego što je to slučaj u mlađem dobu, što je, naravno, navedeno i u zakonu.
Inače, uslovi pod kojima osoba može upravljati motornim vozilom definisani su članom 10, stav 1, Pravilnika o vozačkoj dozvoli.

“Ovim članom je propisano da se vozačka dozvola izdaje sa rokom važenja od 10 godina, a licu starijem od 65 godina sa rokom važenja od tri godine, računajući od dana izdavanja, dok je stavom 2. propisano da se licu koje u vrijeme izdavanja vozačke dozvole ima više od 55 godina života vozačka dozvola izdaje sa rokom važenja do navršenih 65 godina života, s tim da taj rok ne može da bude kraći od tri godine”, navode iz MUP-a Srpske.

No, u skladu sa stavom 3. istog člana je propisano da se izuzetno vozačka dozvola može izdati i na rok kraći od roka utvrđenog u ovom članu na osnovu nalaza i mišljenja zdravstvene ustanove naznačenom u uvjerenju o zdravstvenoj sposobnosti lica, a koji ne može da bude kraći od dvije godine.

(Izvor: nezavisne.com; foto ilutracija: yandex)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *