Najbolja ishrana za zdrave kosti

Ishrana igra važnu ulogu u održavanju zdravih kostiju. Evo nekoliko ključnih nutrijenata koje biste trebali uključiti u ishranu kako biste podržali zdravlje kostiju:

Kalcijum

Kalcijum je osnovna komponenta kostiju. Izvori kalcijuma uključuju mliječne proizvode poput mlijeka, jogurta i sira, kao i lisnato zeleno povrće poput kelja i brokule, bademe, sardinu i losos, koji su bogati kalcijumom.

Vitamin D

Vitamin D je ključan za apsorpciju kalcijuma i jačanje kostiju. Najbolji izvor vitamina D je sunčeva svjetlost, ali ga možete dobiti i iz određene hrane poput masne ribe (losos, skuša), žumanjka i obogaćenih namirnica poput mlijeka i žitarica.

Protein

Protein je građevni blok kostiju. Uključite izvore proteina poput piletine, puretine, ribe, jaja, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki u vašu ishranu kako biste podržali rast i obnovu kostiju.

Magnezijum

Magnezijum pomaže u apsorpciji kalcijuma i održavanju jakih kostiju. Namirnice bogate magnezijumom uključuju tamnozeleno povrće, orašaste plodove, cjele žitarice i mahunarke.

Vitamin K

Vitamin K je važan za regulaciju metabolizma kalcijuma u kostima. Pronalazi se u zelenom lisnatom povrću poput kelja, špinata i peršuna, kao i u maslinovom ulju.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline imaju protivupalno djelovanje i mogu podržati zdravlje kostiju. Dobri izvori omega-3 masnih kiselina su masna riba (losos, skuša, sardina), laneno sjeme i chia sjemenke.

Ako imate posebne zdravstvene uslove ili nedoumice oko svoje ishrane, preporučljivo je da se posavjetujete sa stručnjakom za ishranu ili ljekarom.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *