Da li penzioneri iz RS koji primaju penziju u FBiH mogu aplicirati za pomoć?

Problemi sa ostvarivanjem prava na finansijska sredstva koja je obezbijedila Evropska unija, a koja su posljednjih dana napravila “pometnju” među bh. građanima, javili su se na području Bosansko-podrinjskog kantona.

Riječ je o penzionerima koji žive u Republici Srpskoj, a penziju primaju u Federaciji BiH. Prema ranijim najavama ti penzioneri nemaju pravo na dobijanje jednokratne finansijske pomoći od Evropske unije.

Zbog toga su reagovali iz Udruženja penzionera Goražde.

“Mi smo jedan od rijetkih kantona u FBIH koji ima probleme sa ostvarivanjem različitih prava penzionera koji primaju penziju u FBIH, a žive u RS-u, posebno sad za ovu energetsku pomoć. Gledajući javni poziv svi koji žive u RS-u, a primaju penziju u FBIH neće dobiti energetsku pomoć”, kaže Suljo Bekan predsjednik Udruženja penzionera Goražde.

Ističe da je bio na sastanku u Zenici i pitao šta ćemo s tim penzionerima,a da je pomoćnik ministra je ostao zatečen.

“Pozivam penzionere BPK Goražde, pa i šire, sve koji primaju penziju u FBIH, a žive u RS da to predaju jer smo juče dobili obećanje i sutra će biti delegacija Saveza udruženja penzionera na sastanku sa federalnim ministrom Delićem i nadamo se da će se taj problem riješiti”, kaže Bekan.

On ističe kako je diskriminacija penzionera sa prebivalištem u Republici Srpskoj vidljiva i u mnogim drugim slučajevima poput prava na naplatu posmrtine ili kod zdravstvenog osiguranja.

(Izvor: Oslobođenje, foto ilistracija: yandex)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *