Za veće penzije u FBiH riješiti naplatu doprinosa

Emin Sijerčić, predsjednik Nadzornog odbora Saveza udruženja penzioneraFederacije BiH rekao je da je potrebno riješiti problem napalte doprinosa kako bi penzionerima u Federaciji BiH bilo bolje.

On je rekao da državna preduzeća duguju više od tri milijarde po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

“Najveći problem je u naplati doprinosa. Kako mogu jedne Željeznice FBiH da su dužne oko 180 miliona KM za doprinose. Rudnik Kreka 160 miliona KM, GRAS oko 120 miliona KM”, rekao je Sijerčić.

On je nedavno rekao da se lično obraćao i ministru finansija da angažuje nadležne, odnosno Poresku upravu kako bi se naplatilo bar pet posto ali da od toga nije bilo ništa.

“Teška je situacija za penzionere. I ova povećavanja koja su bila, pa cijene svaki dan rastu. To što su penzioneri dobili povećanje 20 posto, davno je pojedeno”, rekao je Sijerčić, a prenosi portal Faktor.

On se osvrnuo i na prijedlog poslodavaca u FBiH da povećaju plate zaposlenima do 400 KM, ali da na taj način dio plaćaju 11 posto doprinosa, ističući da protiv toga penizoneri nemaju ništa i da je u interesu da se što više ljudi zaposli i da se disciplinuje naplata doprionsa.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *