Zašto se radi biopsija jetre?

Biopsija jetre je dijagnostička procedura kojom se uzima mali dio tkiva jetre, radi postavljanja konačne dijagnoze promjena u jetri.

“Najčešće se koristi u cilju postavljanja dijagnoze različitih bolesti jetre, kao što su ciroza, hepatitisi, ali i različiti tumori. Takođe, sama metoda se koristi i prilikom praćenja efekta terapije, kao i u svrhu praćenja stanja nakon transplantacije jetre. Uzorak tkiva jetre se potom posmatra mikroskopiski radi definitivne dijagnoze promene u jetri zbog koje je i rađena biopsija”, objašnjava spec. dr med. Svetlana Popović, infektolog.

Jetra je najveći organ u ljudskom tijelu. Njena težina iznosi oko 1.500 grama odnosno 2% cjelokupne telesne težine.

Postoji, navodi sagovornica Kurira, više različitih metoda biopsije – perkutana slijepa aspiraciona biopsija, transvenozna, endoskopska i hirurška biopsija.

“Sam izbor metode zavisi od više različitih faktora, kao što su opšte medicinsko stanje pacijenta i njegove potrebe. Ako govorimo o najstarijoj i najviše korišćenoj perkutanoj biopsiji, sama procedura sa pripremom traje petnaestak minuta, dok sama biopsija traje nekoliko sekundi. Pre uzimanja uzorka, mesto uboda oko jetre će biti lokalno anestezirano, što će doprineti da procedura bude bezbolna”, ističe dr Popović.

Jetra obavlja više od 500 različitih funkcija, pa je zbog toga nazivaju i centralnom laboratorijom našeg organizma.

Koristi se specijalna igla za biopsiju

Nakon anestezije, specijalnom iglom za biopsiju ulazi se u tkivo jetre preko kože – i uzima tkivo.

Koristi se specijalna igla za biopsiju. Tokom same procedure pacijent leži na leđima, sa savijenom desnom rukom iznad glave. Potencijalni rizici ove procedure kao što su bol, krvarenje, infekcija ili povreda organa koji se nalaze u okolini su rijetki.

Šta podrazumijeva priprema za biopsiju jetre?

Priprema za biopsiju jetre podrazumijeva prije svega obustavu lijekova iz grupe nesteroidnih antiinflamatornih lijekova, kao što su brufen i diklofenak.

Obavijestite ljekara ukoliko koristiti lijekove koji sprečavaju koagulaciju krvi (aspirin, plavix, farin, sincum, sintrom, fraxiparin, xarelto). Prije izvođenja intervencije pacijent ne treba da uzima hranu. Nakon procedure savjetuje se odmor, izbjegavanje upravljanja motornim vozilom i dizanje tereta narednih dana. Nakon nedjelju dana pacijent se može vratiti redovnim aktivnostima.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *