Zašto toliko boli kada se posiječete papirom?

Kada se posječemo na papir, naizgled benigna posjekotina boli više nego druge i teže zarasta. Dermatolog ima objašnjenje zašto je to tako.

U našim prstima nalaze se gusto zbijeni nervni završeci, zbog čega imamo jači osjećaj boli u slučaju povrede, čak i sitne poput one kada se posječete na papir, prenosi 24 sata.hr.

Takođe, ivica papira je nekako nazubljena tako da su posjekotine takve da im treba duže da zarastu, što možete vidjeti ako pogledate ivicu pod mikroskopom. A element iznenađenja u povrijedi od papira može biti jedan od razloga zašto bol nekada osjećamo jače nego kada se posječemo nožem.

“Postoji psihološki element iznenađenja jer se dešava tako brzo da nemate vremena da povučete ruku. Takođe, pošto ne očekujemo povredu od papira, to čini osjećaj bola još intenzivnijim. Dok radimo sa nožem, skloni smo da budemo oprezni, jer znamo da postoji opasnost, ali sa papirom nije tako”, rekla je Hejli Goldbah, dermatolog iz Medicinskog centra UCLA Health.

Kako dodaje, to je nešto što se dešava uglavnom na prstima. Ljudi imaju nervne završetke po cijelom tijelu, ali na mjestima kao što su vrhovi prstiju ili usne, njihova gustoća je velika.

“Ovi nervni završeci su poznati kao nociceptori i šalju signale mozgu o stvarima koje mogu da izazovu oštećenje kože, poput ekstremne toplote, ekstremne hladnoće ili neke hemikalije”, objasnila je dermatolog.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *