Borba za lojalnost najstarijih potrošača: Penzioneri uvijek omiljene mušterije

penzioneri potrosaci

Popusti i druge povlastice za penzionere postali su dio poslovne strategije mnogih trgovačkih tvrtki, hotela, banja, zdravstvenih ustanova i mikrokreditnih organizacija u Republici Srpskoj.

Iako njihovi prihodi obično nisu veliki, reklame i marketinške kampanje usmjerene su prema njima.

Nudi im se mogućnost odgođenog plaćanja medicinskih uređaja i pomagala, knjiga, posuđa i posteljine s kućnom dostavom, posebni paketi za kredite, ljetovanja i zimovanja.

Penzioneri su poznati kao omiljeni kupci trgovaca, koji im nude proizvode putem telefona ili prodajom od vrata do vrata. Prema svjedočenjima nekih stanovnika Banjaluke, u takvim slučajevima prodavači računaju na to da će starije osobe, pogotovo ako su usamljene, biti lak plijen jer naivno vjeruju da kupovina nema skrivenih troškova.

“Mojoj majci su putem telefonske prodaje prodali hrpu knjiga, pokrivača, posuda i tavi po vrlo visokim cijenama. Trebalo nam je puno vremena da joj objasnimo da sve to može kupiti u trgovinskim centrima i knjižarama po mnogo povoljnijim cijenama. Još više vremena i energije trebalo nam je da uvjerimo dosadne trgovce da više ne zovu majku jer neće ništa kupiti”, kaže Nikola M. iz banjalučkog naselja Derviši. On dodaje da su mnogi njegovi susjedi, penzioneri, kupili mobilne telefone s pretplatničkim ugovorima od trgovaca koji su im zakuca li na vrata, da bi tek kasnije shvatili da nisu dobro prošli u toj transakciji.

S druge strane, ozbiljni trgovinski lanci se posebno pažljivo odnose prema svojim najstarijim kupcima, računajući dugoročno na njihovu lojalnost. Gotovo svi veći trgovački centri koji nude širok asortiman robe nude posebne popuste za penzionere jednom tjedno, a neki od njih pružaju i druge povlastice. Primjer takvog poslovanja je domaći trgovački lanac Tropic.

“Posebnu pažnju posvećujemo starijim osobama. U skladu s tim, u svim maloprodajnim objektima Tropica u BiH ostvaruju se popusti od 10 posto za penzionere ponedjeljkom, ali im također nudimo beskamatne kredite za penzionere do 12 rata. Penzioneri ostvaruju značajne uštede u kućnom proračunu uz pomoć penzijske isprave koju pokazuju na blagajni, što sigurno puno znači za njihove prihode”, kaže glasnogovornica Tropica Aleksandra Marković.

Dodaje da penzionerima u Bijeljini nude još jednu posebnu pogodnost.

“Nudimo im besplatni prijevoz Tropic autobusom koji vozi svaki dan na ruti centar grada – Tropic Centar Bijeljina, na adresi Pavlovića put b.b. Naši sugrađani u trećoj životnoj dobi dali su nam povjerenje i vrlo nam je važno da im na odgovarajući način uzvratimo”, kaže Markovićeva. Dugogodišnja praksa pružanja popusta penzionerima donijela je, kako kaže, pozitivne reakcije ove skupine kupaca, a trgovački lanac Tropic smatra to pokazateljem da su pronašli pravi način da zahvale penzionerima za povjerenje koje im oni svakodnevno ukazuju.

Ekonomist Damir Miljević kaže da je takva praksa očekivana i da je to dobar poslovni potez, jer su penzioneri tradicionalno dobri kupci i redoviti platiše.

“Poznato je da oni, bez obzira na skromne prihode, uvijek prvo podmiruju svoje obveze, bilo da se radi o računima za struju, vodu ili telefon ili o otplati kredita. Zatim izdvajaju novac za hranu i higijenske potrepštine, a za ostalo što ostane. Budući da su ljudi koji poštuju red i odgovorno se odnose prema svojim obvezama, nije iznenađujuće što su mnogima najdraži kupci”, kaže Miljević.

Dodaje da je važno i to što su penzioneri jedina velika društvena skupina u Republici Srpskoj koja ima redovite prihode.

Istina je da su ti prihodi u većini slučajeva minimalni, ali životno iskustvo naučilo ih je kako mudro upravljati svojim novcem i često izdržavaju čitave obitelji samo od svoje mirovine”, dodaje Miljević.

Stručnjaci iz područja trgovine i marketinga smatraju da mnogi igraju na emocije u borbi za najstarije kupce. Stoga se u reklamama za penzijske kredite često pojavljuju poruke poput “ne čekajte sutra, obradujte svoje unuke darovima koje dugo žele već danas”.

Broj penzionera raste

Penzioneri su najveća skupina potencijalnih potrošača u Republici Srpskoj. Prema najnovijim podacima Fond PIO RS, u Republici Srpskoj živi 211.785 penzionera, a broj se procjenjuje da raste stopom od oko pet posto godišnje. U prosincu 2017. isplaćeno im je ukupno 84,3 milijuna KM neto mirovina. Prosječna mirovina za pun staž iznosi 513 KM, što je više od 61 posto prosječne plaće u Republici Srpskoj. Kada se uzmu u obzir svi penzioneri, prosječna mirovina u Republici Srpskoj iznosi 351 KM. U ove statistike nisu uključeni penzioneri koji primaju puno više mirovine iz inozemstva.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *