Promjene u Federaciji BiH: Najniže penzije od aprila iznose 515,20 KM

povecanje penzije federacija

U najnovijem razvoju događaja u Federaciji Bosne i Hercegovine, donesena je odluka o promjeni iznosa najnižih penzija. Od aprila 2023. godine, minimalna penzija je podignuta na 515,20 KM, što je uvećanje od 11,1%. Ova nova mjera ima za cilj poboljšati finansijsku situaciju penzionera i pružiti im veću sigurnost i stabilnost.

Ova odluka dolazi kao odgovor na dugotrajne zahtjeve i apelacije penzionera i njihovih udruženja koji su naglašavali neadekvatnost trenutnog iznosa najniže penzije. Prethodni iznos, koji je bio znatno niži, često je stvarao velike teškoće u pokrivanju osnovnih životnih troškova.

Povećanje najniže penzije ima potencijal da značajno utiče na životni standard penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine. Uz ovu promjenu, penzioneri će imati priliku ostvariti veću finansijsku sigurnost i poboljšati kvalitetu svog života.

Penzioneri u Federaciji BiH dobili su uvećane januarske penzije za 11,1 posto. To uvećanje je uslijedilo nakon što je Federalna vlada dala saglasnost na odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO/MIO o akontativnom usklađivanju penzija za taj procent počevši od januara ove godine.

Uz podizanje najnižih penzija, očekuje se da će se penzionerima pružiti bolje mogućnosti za zadovoljavanje osnovnih potreba, kao i veća socijalna inkluzija. Nadamo se da će ova promjena imati dugoročni pozitivan uticaj na život umirovljenika i da će doprinijeti izgradnji pravednijeg društva u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *