Čemu služi tlakomjer?

Tlakomjer je medicinski uređaj koji se koristi za mjerenje krvnog pritiska. To je važan parametar koji se koristi za procjenu zdravlja srca i krvnih žila.  Tlakomjer obično ima manžetu koja se stavlja oko nadlaktice i mjerač koji prikazuje sistolički i dijastolički pritisak.

Sistolički pritisak predstavlja pritisak u arterijama tokom kontrakcije srca, dok dijastolički predstavlja pritisak u arterijama tokom opuštanja srca.

Tlakomjer se često koristi u medicinskim ustanovama, ali postoje i kućni tlakomjeri koji omogućuju praćenje krvnog pritiska kod kuće.

Tlakomjer omogućava praćenje promjena u krvnom pritisku tokom vremena. To je korisno za dijagnostifikovanje hipertenzije (visokog krvnog pritiska) ili hipotenzije (niskog krvnog pritiska) te praćenje učinkovitosti terapije.

Redovno mjerenje krvnog pritiska može pomoći u ranoj detekciji kardiovaskularnih bolesti poput hipertenzije, srčanih bolesti ili moždanog udara. To omogućava pravovremeno liječenje i smanjenje rizika od komplikacija. Tlakomjer se koristi i za praćenje učinka terapije lijekovima ili promjena u načinu života na krvni pritisak.

Kućni tlakomjeri omogućuju ljudima da sami prate svoj krvni pritisak kod kuće. To je korisno za osobe s hroničnim bolestima ili visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Važno je napomenuti da se tlakomjeri koriste u medicinske svrhe i da je važno slijediti upute stručnjaka za pravilno korištenje i interpretaciju rezultata.

Pri kupovini kućnog tlakomjera najbolje je da se posavjetujete sa vašim doktorom ili farmaceutom, koji će vam pokazati i kako najpravilnije da koristite tlakomjer u kućnim uslovima.

 

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *