Građani FBiH još uvijek čekaju novac koji im je namijenila Europska unija

Prošlo je osam mjeseci otkako je EU potpisala i dostavila BiH sporazum o finansiranju paketa energetske podrške vrijedan 70 miliona evra, u kojem je veći dio predviđen za pomoć građanima BiH u prevladavanju posljedica energetske krize, ali novac još nije stigao do krajnjih korisnika u FBiH.

U jeku poskupljenja energenata, na pragu još jedne teške zime, u mjesecu koji je samo srećom topliji od prosjeka, u Ministarstvu rada i socijalne politike već danima nisu u mogućnosti ponuditi konkretan odgovor kada će isplata konačno početi. Socijalno ugroženi građani u RS finansijsku pomoć za troškove grijanja, u iznosu od 476,46 KM po domaćinstvu, već su dobili.

Podsjetimo, od 70 miliona evra – 50 je usmjereno za pomoć ugroženim domaćinstvima, a 20 za unapređenje energetske efikasnosti. Paket pomoći podijeljen je u omjeru 66% za FBiH (33 miliona evra), 33% za RS (16,5 miliona) i 1% za Distrikt Brčko (5 miliona).

Federalni ministar Adnan Delić još u maju se sastao s predstavnicima Izaslanstva EU kako bi razmotrili najefikasniji model realizacije programa podrške domaćinstvima. Dana 14. juna Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, usvojila je program utroška sredstava u iznosu od 64.534.646 KM namijenjenih za minimalno 109.000 ugroženih domaćinstava u ovom entitetu.

Precizirano je da će pomoć dobiti porodice u kojima nijedan član ne radi, penzioneri sa minimalnim penzijama, djeca korisnici dječjeg dodatka i djeca samohranih roditelja bez stalnih ili prihoda manjih od minimalne plate.

(Izvor: Dnevni avaz)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *