Inflacija i male penzije: Kako najugroženija kategorija preživljava?

Najugroženija kategorija u Bosni i Hercegovini i dalje su penzioneri. Naročito oni koji primaju minimalne ili prosječne penzije, koje ni sa vanrednim povećanjem, nisu dovoljne da pokriju sve troškove. Životni standard nikada nije bio niži, kažu penzioneri. Da bi se poboljšao položaj ove kategorije, potrebno je napraviti plan realnog rasta penzija, kaže struka.

Četrdeset godina radnog staža, za bračni par Kreho, rezultirao je minimalnom, odnosno zajamčenom penzijom. Životni troškovi, kažu, lete u nebo, a dosadašnja uvećanja penzija nisu ispratila rast cijena.

“Nikakve tu pomoći nema. Ako je digao 20KM, a ovamo 50 otišlo, ne može to čovjek stići. Ja imam zajamčenu penziju od 638 KM, šta je 20KM? Ne može čovjek režije platiti, 13 maraka je kila mesa. To ništa nije“, rekao je penzioner Amir Kreho. Pa da bi se preživjelo, kaže Jasmina Kreho, penzija se mora razvući kao harmonika. Za vratom svakog mjeseca ‘dišu’ i režijski troškovi. Ukoliko jedan mjesec preskoče, sljedećeg već nemaju za dvostruko veće račune.

Omer Ključić, iz Udruženja penzionera Novo Sarajevo je istakao: “Penzije su i dalje niske, ovo što je bilo povećanja, to je inflacija već prije povećanja, ona je to pojela. Tako da za penziju u 10. mjesecu ili 8. mjesecu prošle godine, za istu penziju istu količinu artikala ne možete kupiti, oni su skuplji za najmanje 30%”.

Stručnjaci smatraju da bi trebalo napraviti značajniji iskorak.

“Ono što je potrebno da bi penzioneri imali zadovoljavajuća primanja jeste da paralelno sa usklađivanjima koja su zakonska obaveza imamo i plan realnog rasta penzija. Upravo zbog toga što su ovako ‘nagodna’ populacija, vlast i ne osjeća neki pritisak da stanje poboljša”, objašnjava Igor Gavran, ekonomski analitičar.

(Izvor:N1)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *