Istraživanje pokazuje da internet produžava život starijim ljudima

Do sada smo često puta čuli i čitali o različitim negativni aspektima upotrebe Interneta, kada je u pitanju zdravlje korisnika. Sada stižu rezultati jednog novog istraživanja, koje je sproveo Atlas VPN, sa potpuno drugačijim zaključkom. Naime, ovo istraživanje ukazuje da korisnici interneta stariji od 50 godina, imaju za 33 procenta manji rizik od ozbiljnih oboljenja, od osoba istih godina koje ne koriste blagodeti mreže.

Naime, takvi korisnici imaju za 19 procenata niži rizik od dobijanja infarkta, kao i za 17 procenata manji rizik od dijabetesa.

Internet korisnici u Americi za čak 42 procenta smanjuju rizik od prijevremene smrti, dok je kod Evropljana za nijansu niži (40 procenata). Razlog za to je što korisnici Interneta imaju mogućnost (koju aktivno koriste) da se na vebu bolje informišu o rutinama raznih skrininga, dijetama, kao i da sveukupno bolje nadgledaju svoje zdravstveno stanje.

Ipak, mora se naglasiti da rezultati istraživanja dosta variraju od regiona do regiona. Na primjer, stariji korisnici Interneta u Kini smanjuju za 30 procenata rizik od dijabetesa u odnosu na vršnjake koji ga ne koriste. Takođe, kod njih se za 44 procenta smanjuje rizik od prijevremene smrti.

S druge strane, Meksikanci stariji od 50 godina koji koriste internet imaju samo osam procenata manji rizik dobijanja dijabetesa, tek jedan procenat smanjenja rizika od infarkta i devet procenata smanjenja rizika od prijevremene smrti.

Rezultati studije jesu interesantni, ali ne mogu da se gledaju odvojeno od drugih faktora. Jer, osim upotrebe interneta, na pomenute rizike utiču i mnogi drugi objektivni faktori, kao što su ishrana, način života, razvijenost tržišta.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *