Kako da izaberete TV? Ove oznake i specifikacije treba da znate

Prilikom odabira televizora, postoji nekoliko važnih oznaka i specifikacija koje trebate uzeti u obzir.

Evo nekoliko ključnih faktora na koje biste trebali obratiti pažnju:

Veličina ekrana: Veličina ekrana televizora je jedan od prvih faktora koje trebate uzeti u obzir. Razmislite o veličini prostorije u kojoj će televizor biti postavljen i udaljenosti na kojoj ćete sjediti kako biste odredili optimalnu veličinu ekrana.

Rezolucija: Rezolucija se odnosi na broj piksela na ekranu i utiče na kvalitet slike. Najčešće rezolucije su HD (720p), Full HD (1080p) i 4K Ultra HD (2160p). Što je veća rezolucija, to će slika biti oštrija i detaljnija.

Tehnologija panela: Postoje različite tehnologije panela za televizore, uključujući LCD, LED, OLED i QLED. LCD i LED televizori koriste pozadinsko osvjetljenje, dok OLED i QLED televizori nude bolju reprodukciju boja i kontrast.

Osvježavanje ekrana: Osvježavanje ekrana se mjeri u hercima (Hz) i odnosi se na broj puta u sekundi koliko televizor može osvježiti sliku. Veće osvježavanje ekrana može rezultirati glatkijim prikazom brze akcije, poput sportskih događaja ili video igara.

Smart funkcionalnosti: Mnogi televizori danas imaju “Smart” funkcionalnosti, što znači da mogu pristupiti internetu i koristiti aplikacije kao što su Netflix, YouTube i druge streaming platforme. Provjerite podržava li televizor željene Smart funkcionalnosti.

Priključci: Provjerite koje priključke televizor posjeduje, poput HDMI, USB, optičkih ulaza i drugih, kako biste bili sigurni da možete povezati različite uređaje, poput igraćih konzola, Blu-ray playera ili zvučnih sistema.

Oznake energetske učinkovitosti: Oznake poput Energy Star mogu vam pomoći identifikovati televizore koji su energetski učinkoviti i mogu vam pomoći uštedjeti na računima za struju.

Naravno, osim ovih specifikacija, važno je i uporediti cijene, čitati recenzije drugih korisnika i posjetiti prodavnice kako biste vidjeli televizore uživo i ocijenili kvalitet slike i zvuka.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *