Najbolji “lijek” za nesanicu

Dobra vijest za one koji se okreću satima prije nego ih san savlada – naučna istraživanja otkrila su najbolji način da brzo zaspite.

Nesanica je mnogima poznata. Neki čak uzimaju i jake tablete za spavanje da bi se izborili sa ovim problemom.

Međutim, jedna jednostavna metoda, koju su još naše bake primjenjivale, sada je postala naučno dokazan metod da brzo utonete u san.

Govorimo o čaši toplog mlijeka! Da, toliko je jednostavno. Naučni dokazi sugerišu da vam toplo mlijeko prije spavanja može pomoći da zaspite. Studija u kojoj su učestvovali odrasli ljudi stariji od 60 godina pokazala je da konzumiranje fermentisanog mlijeka tokom tri nedjelje smanjuje noćno buđenje. I to nije jedina studija koja potvrđuje vrijednost čaše mlijeka prije spavanja.

Činjenica je da kravlje mleko sadrži prirodni peptid koji ima efekat sličan komponentama jakih tableta za spavanje kao što su Zolpidem ili Lorazepam. Samo, za razliku od lijekova, mlijeko nema neželjenih efekata (osim ako, naravno, ne patite od intolerancije na laktozu) i ne izaziva zavisnost.

Konkretno, mlijeko sadrži kazein hidrolizat, peptid koji aktivira GABA receptor, koji, zauzvrat, potiskuje nervne signale i usporava aktivnost mozga.

Pored kazeina, mlijeko sadrži triptofan, posebnu aminokiselinu koja pomaže u stvaranju melatonina, hormona spavanja. Triptofan je takođe neophodan za proizvodnju vitamina B3 i pomaže u održavanju zdravlja probavnog sistema, kože, kose i očiju.

Ako u mlijeko dodate kašiku meda, efekat će biti pojačan zbog lako svarljivih ugljenih hidrata. Takođe, toplo mlijeko doprinosi blagom povećanju tjelesne temperature i ima psihološki efekat – stvara osjećaj udobnosti. Sve ovo takođe pomaže da se zaspi.

Ako ne podnosite laktozu, mlijeko možete zamijeniti sojinim proteinskim šejkom (smanjuje nivo hormona stresa kortizola) ili sokom od trešnje, koji takođe sadrži dovoljno triptofana.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *