Neprijavljivanjem smrti penzionera nasljednici prisvojili 45.000 KM

Namjerno ili ne, prećutkivanjem smrti penzionera nesavjesni nasljednici, za samo deset mjeseci ove godine, iz kase Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske izvukli su više od 45.000 maraka.

lako službeni akti kažu da je rok za prijavu 30 dana, najbliži članovi porodica preminulih penzionera godinama se oglušuju o slovo zakona i uživaju u penzijama koje im zapravo ne pripadaju.

“Kod ukupno 59 korisnika došlo je do preplate penzije usljed neblagovremenog prijavljivanja smrti korisnika. Po tom osnovu došlo je do preplate penzije u ukupnom iznosu od 45.784,58 KM”, istakli su u Fondu PlO RS.

Prema podacima nadležnog Fonda, i u ranijim godinama zabilježen je veliki broj ovakvih slučajeva, pa je tako lani 76 nasljednika u džepove stavilo skoro 85.000 KM, dok je u 2021. godini iz kase Fonda izvučeno 93.202 KM u 5O pomenutih situacija. Tako je tokom zadnja 34 mjeseca Fond oštećen za 223.692 KM.

U Fondu za “Nezavisne novine” navode da su u svim slučajevima preplate, po navedenom osnovu, pokrenuti postupci povrata nepripadajućih sredstava, a kada je riječ o slučajevima iz ranijih godina, Fond je u velikoj mjeri uspio izvršiti povrat.

“Shodno odredbama zakona, obaveza korisnika, u ovom slučaju nasljednika, jeste da u roku od 30 dana od dana nastanka prijavi Fondu svaku činjenicu koja je od uticaja na korištenje, odnosno obim prava. Propisom je regulisano da je lice kome je na teret Fonda PIO izvršena isplata na koju nije imao pravo po zakonu, obavezno da vrati Fondu primljeni iznos penzije”, objašnjavaju u ovoj instituciji.

Najveći broj preplata penzija bilježi se zbog neblagovremenog prijavljivanja smrti koje se odnose na korisnike sa prebivalištem van Republike Srpske, dok to nije problem za penzionere koji žive u Stpskoj.

(Izvor: Nezavisne novine)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *