Oprez: Prodaju papreno skupe masažere starijim ljudima

Razne firme već godinama izvlače pare od zbunjenih penzionera, koji, u nadi da će riješiti zdravstvene probleme, na brzinu pristaju da kupe proizvode koji koštaju i po nekoliko hiljada maraka.

Prodavci čak voze penzionere sa prezentacije kući po novac ili im daju da potpišu administrativne zabrane na penziju! Na ovaj način uglavnom se prodaju masažne podloge, deke, fotelje, kade i drugi masažeri, čije se cijene kreću od 900 do 4.500 KM.

Telefonske pozive od raznih trgovaca najčešće dobija starija populacija, zbog čega iz udruženja penzionera pozivaju sugrađane da dobro otvore oči u ovakvim situacijama.

“Najbolji savjet penzionerima je da ne idu na besplatne ručkove na koje ih pozivaju i na kojima se navodno dijele pokloni jer svaka ta prezentacija ima za cilj da se nešto proda po skupim cijenama”, kaže predsjednik banjalučkog udruženja Zoran Uletilović.

Zakonski rok od 15 dana da vratite proizvod

Zaštitnici potrošača upozoravaju građane, prije svega, da dobro paze šta pazare, ali čak i kada kupe nešto na prezentacijama ili od putujućih trgovaca, što se smatra kupovinom van poslovnih prostorija, nije sve gotovo. Potrošači imaju zakonski rok od 15 dana da vrate proizvod i dobiju svoje pare nazad. Udruženje za zaštitu prava potrošača “DON” iz Prijedora godinama već pomaže građanima u ovakvim situacijama. Kako kažu, broj prevara se vremenom smanjuje, ali ipak ne značajno.

“Dosta je takvih firmi, pojavljuju se nove, mijenjaju nazive, mi upozoravamo građane, ali oni i dalje pozivaju ljude na prezentacije na kojima govore loše o lijekovima. Smatramo to obmanom potrošača i pozivamo ih da ne idu na prezentacije”, kažu u ovom udruženju.

Na brojne obmane građana upozorili su nedavno i iz Institucije Ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH, kojem su potrošači u posljednje vrijeme dostavili više desetina žalbi zbog problema s kupovinom proizvoda na raznoraznim prezentacijama.

(Izvor: srpskainfo.com; Foto ilustracija: yandex)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *