Penzionerski ček u Srpskoj prima 36 stogodišnjaka

San o stotinu oduvanih svjećica na torti dosanjaju tek rijetki, a još su rijeđi oni koji sa navršenim vijekom života ubiru plodove svog nekadašnjeg rada.
Takvih je u Srpskoj 36, koji svaki mjesec, iako u poznoj starosti i izboranog lica, sa osmijehom dočekuju poštare koji im nose penziju.

Listu dugovječnih penzionera kojima penziju isplaćuje Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS predvodi vremešni starac O. Đ. sa područja Krajine, koji je u matičnu knjigu rođenih upisan davne 1920. godine i to tačno 1. januara. Društvo mu prave vršnjaci K. S. sa prebivalištem u Podrinju, te M. E. takođe iz Krajine, rođeni prije 103 godine.

” Među korisnicima prava na penziju koji su stariji od 100 godina je ukupno 36 njih, dok onih koji imaju više od 90 godina ima 4.217. Korisnika penzije starijih od 80 godina života je 45.558”, podaci su Fonda PIO.

Naveli su da u Srpskoj penzijski ček najduže prima 92-godišnji Z. M. sa područja Birča, koji status korisnika porodične penzije ima punih 73 godine, odnosno od 1950. godine, nakon smrti roditelja koji je ličnu penziju koristio pet godina.

“Među korisnicima koji najduži rok ostvaruju pravo na penziju je i 78-godišnji R. Z. sa područja Krajine, koji je korisnik porodične penzije od 1952. godine, takođe nakon smrti roditelja. Njegov kolega, P. M. sa prebivalištem u Krajini, nalazi se na trećoj poziciji i penzionerski ček prima punih 65 godina, tačnije od 1958. godine”, rekli su u Fondu PIO i dodali da šest i po decenija ličnu invalidsku penziju koristi 93-godišnjak iz Krajine i rekorder je kada je u pitanju ta vrsta prava.

(Izvor: Srpskainfo.com; Foto ilustracija: Pixabay)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *