Ove tri zemlje imaju najbolji penzioni sistem na svijetu

Američka konsultantska kuća izdaje godišnji izvještaj koji analizira 47 različitih sistema dohotka za penzije širom svijeta, pri čemu su evropske nacije često na vrhu.

U stvari, tri zemlje su dominirale globalnim indeksom Mercer CFA Instituta od 2021. Naime, Island (prosjek 84,6), Holandija (84,4 prosjek) i Danska (prosjek 81,8) smatraju se zemljama koje imaju najbolje penzijske sisteme u odnosu na ove protekle tri godine.

“Sva tri imaju velike industrijske fondove sa definisanim doprinosima radnika i poslodavaca. Imaju obavezne ili kvazi-obavezne šeme. Ove zemlje imaju koristi od dobre ekonomije obima u odnosu na fragmentiranija tržišta kao što je UK za profesionalne penzije”, rekao je za CNBC Eimear Valsh, Mercerov šef za investicije i bogatstvo.

Holandija je ove godine dobila najveću ukupnu vrijednost indeksa (85) zahvaljujući dobrim beneficijama, snažnoj bazi sredstava i dobroj regulativi, dok su se popularne evropske destinacije poput Španije, Italije i Hrvatske suočile sa nekim nedostacima.

Mercer indeks se sastoji od tri potkategorije u kojima se ocjenjuje penzioni sistem: adekvatnost, održivost i integritet.

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *