Što se događa ako u tri mjeseca ne preuzmete ček od penzije?

Korisnici Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje koji žive na području BiH, a penziju primaju putem bankovnih računa, obavezni su preuzimati penzijski ček u roku od 90 dana, kako ne bi dolazilo do nepotrebne obustave isplate penzija.

Kako navode u Fondu svrha obaveze preuzimanja čekova je smanjivanje mogućnosti zloupotrebe u korištenju prava na penziju.

Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, pojašnjava kako oni reaguju kada im banka pošalje obavijest da neko nije tri mjeseca ili duže podigao čekove.
Ističe da im se osobe jave kada vide da im nije “legla” naredna penzija i zatraže ponovnu uspostavu isplate, što se i učini.

“Ne mora se nama ispovijedati, govoriti gdje je išao, što je radio, zašto nije podizao čekove”, kaže Kvesić. Osvrnuo se i na primjer šta ako je penzioner na bolničkom liječenju i ne može podići čekove.

“Ukoliko osoba ne može ići do banke, ili je u bolnici na dužem liječenju, nema nikoga da bi mu dao punomoć, možda je rješenje da penziju prebaci na poštu, pa će im donijeti i ček i penziju”, dodaje Kvesić.

Predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera Tuzlanskog kantona Haso Halilović kaže da ne zna da li je bilo zloupotreba u Tuzlanskoj županiji .

“Recimo, umirovljenike koji imaju problema preuzeti čekove savjetovali smo da prijeđu na isplatu preko pošte. Međutim, dobivali smo odgovore da im je povoljnije preko banaka primati mirovine jer mogu ući u dozvoljeni minus u visini jedne mirovine kako bi mogli preživjeti od mjeseca do mjeseca. Da mogu platiti lijekove, režijske troškove…”, istakao je Halilović.

(Izvor i Foto: Faktor/fzmiopio)

Podijeli tekst sa drugima na:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *